nieuws

GL: Geen goederentreinen over gewoon spoor, meer over Betuwelijn

Dossier Goederenvervoer
Dossier Goederenvervoer
GroenLinks in de Tweede Kamer wil dat het spoor dat is bedoeld voor personentreinen niet langer wordt gebruikt voor goederentreinen. Eerst moet de Betuwelijn beter worden benut. De partij heeft daarvoor een motie ingediend.
Volgens de partij wordt de Betuweroute nog niet volledig benut. De goederentreinen rijden vaker via het bestaande spoor naar Duitsland. GroenLinks wil dat er eerst meer treinen gaan rijden over de huidige Betuwelijn, voor er wordt nagedacht over de aanleg van een Noordtak van de Betuwelijn.
"De zware goederentreinen denderen nu vlak langs dorpen en steden, terwijl er kilometers spoor is aangelegd speciaal voor deze treinen. Hoog tijd dat de minister de goederentreinen dwingt om van dit spoor gebruik te maken",  aldus GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren.

Noordtak zou oplossing zijn

De provincies Overijssel en Gelderland zien de Noordtak als een oplossing voor de verwachte problemen als het bestaande spoor meer goederentreinen moet opvangen. Het Havenbedrijf Rotterdam is bang dat het er onvoldoende capaciteit is op het spoor in het oosten van het land.
Wachten op de uitkomst van dat onderzoek leidt enkel tot vertraging, aldus Mansveld gisteren, die verder vindt dat er geen weg terug is in het proces voor meer goederenvervoer op bestaand spoor in het oosten van het land. Mansveld neemt in juni een besluit over welk tracé tussen Arnhem en Enschede wordt gevolgd.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.