nieuws

Kamper struikelsteentje voor huis Vroutje Marcus Blom in Zwolle

Eén van de struikelsteentjes in Kampen
Eén van de struikelsteentjes in Kampen
In Zwolle wordt voor het oude huis van Vroutje Marcus Blom een Kamper struikelsteentje gelegd. De oud-Kamperse werd tijdens de Tweede Wereldoorlog weggevoerd uit haar huis in Zwolle naar Sobibor.
De Stichting Kamper Struikelstenen plaatse stenen voor huizen, waaruit in de oorlog slachtoffers van de nazi’s werden weggevoerd en die oorlog niet overleefden. In Kampen zijn door de stichting in de afgelopen jaren 46 steentjes gelegd. Het project is daar inmiddels afgerond.

Vroutje Marcus Blom woonde in Kampen

In Zwolle is nu een vergelijkbare stichting opgericht. Vroutje Marcus Blom heeft jarenlang met haar man in Kampen gewoond en daarom wilde de Kamper stichting haar zusterorganisatie een steentje schenken. De stichting neemt de kosten voor de struikelsteen voor haar rekening. Voorzitter Pieter Treep: "Wij weten uit onze ervaring hoe lastig het is om de financiën rond te krijgen. Daarom willen we voor deze oud-Kamperse graag onze zusterstichting tegemoet komen."
Vroutje Marcus-Blom werd geboren op 31 januari 1875 in Uithoorn. In 1928 trouwde ze met Jacob Marcus. Voor hem was dat zijn tweede huwelijk. Marcus stamde uit de bekende Zwolse slagersfamilie Marcus. Eind negentiende eeuw opende hij in Kampen een Friesche Vleeschhouwerij aan de Oudestraat. In 1937 verhuisde hij met zijn vrouw naar Zwolle. Daar overleed hij in 1942. Zijn vrouw werd in 1943, toen in Overijssel de laatste Joden moesten worden gedeporteerd, uit haar huis gehaald aan de Brederodestraat 137. Zij ging op 11 mei 1943 met de trein van Westerbork naar Sobibor, waar ze drie dagen later werd vermoord.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.