nieuws

Voorstelling over kinderlokken in Zwolle in première

In de Statenzaal in Zwolle is de voorstelling 'Offline' in première gegaan over kinderlokken via internet.
De voorstelling is gericht op tieners die geregeld chatten via internet. Ze worden gewezen het zogeheten 'internet grooming'. Dat is het benaderen en contact leggen met kinderen door een ouder iemand die vaak een seksuele bedoeling heeft. De personen die zich daaraan schuldig maken verzinnen een personage en maken nep profielen aan op chatboxen en sociale media.
Tijdens de voorstelling kijken de kinderen naar een groot scherm met daarop het chatgesprek van een tiener-meisje. Ze heeft contact met een oudere man waarvan ze denkt dat het een knappe twintig jarige jongen. De man krijgt haar zover dat ze van alles van haarzelf laat zien via de webcam. De tiener wordt heel erg nieuwsgierig naar de jongen en ze maken een afspraak. Ze ontmoeten elkaar bij een McDonals. Ze schrikt enorm als een veel oudere man haar naam noemt. Ze weet niet goed wat ze moet doen, want dit had ze niet verwacht. Haar geluk is dat er mensen om haar heen zijn waardoor de man niet veel durft te doen en uiteindelijk weggaat.
De voorstelling 'Offline' wijst de kinderen op de gevaren van het chatten via internet. De makers van de voorstelling hopen dat de kinderen signalen van grooming gaan herkennen na het zien van de voorstelling. En dat ze er met de ouders over gaan praten als ze denken dat er iets niet klopt. 'Offline' is de komende maanden in het hele land te zien.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.