nieuws

Ex-neuroloog Jansen Steur geeft gebrekkige diagnose toe

Dossier Jansen Steur
Dossier Jansen Steur
Ex-neuroloog Ernst Jansen heeft toegegeven dat hij bij een patiënt te gebrekkig onderzoek deed om tot zijn diagnose multiple sclerose te komen. ,,Dat heb ik mezelf kwalijk genomen'', zei hij woensdag tijdens de rechtszaak in de rechtbank in Almelo.
De toen 36-jarige patiënt kwam met oogtrillingen in 2002 bij Jansen. Hij concludeerde MS op basis van een MRI-scan van de hersenen, maar hij had ook het ruggenmerg moeten onderzoeken, bevestigde Jansen. "Dat onderzoek had gemoeten. Het verbaast mij ook dat het niet heeft plaatsgevonden. Dit is niet juist geweest." De patiënt bleek later geen MS, maar een hernia te hebben.
Jansen zei zich te schamen over zijn werkwijze in dit dossier. Chris Polman, MS-deskundige van het VUmc, noemde het medisch handelen van de ex-neuroloog onzorgvuldig. "Cruciaal onderzoek ontbreekt hier." Bij een scan van het ruggenmerg was de hernia direct opgemerkt. Nu gebeurde dat pas ruim een jaar later. De kansen op een gunstig verloop voor de patiënt zijn zo "met honderd procent zekerheid verslechterd".
Bekijk ook het Dossier 'Jansen Steur'.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.