nieuws

Gezin uit Enschede overspoeld met reacties na geboorte vijfling

Makarios en Hannan Touma uit Enschede worden overspoeld met reacties na de geboorte van hun vijfling. Ze wonen sinds 2006 in Duitsland, daar is de vijfling ook geboren op 12 november.
Bellen met vader Makarios is bijna onmogelijk. Om de paar minuten wordt het gesprek gestoord doordat een andere journalist belt. Vader heeft net toegezegd om zondag een interview te geven aan RTL Duitsland. Dat is ook de enige zender die videobeelden van de kinderen krijgt: "Omdat zij ervoor betalen."

9125 luiers

Geld is een groot probleem voor het stel. Allebei zitten ze zonder werk en een auto om de vijfling in één keer te kunnen vervoeren hebben ze bijvoorbeeld ook niet. Daarom vragen ze om hulp. Vrijdag hebben ze ook om die reden een persconferentie belegd in Duitsland.
Van de Universitätsklinikum Münster, waar de vijfling ter wereld kwam, hebben ze inmiddels een jaar lang gratis luiers aangeboden gekregen. Als je uitgaat van vijf luiers per baby per dag, dan zijn dat in een jaar tijd 9125 luiers.

Al drie jaar bezig met kinderen krijgen

De vijfling is via een natuurlijke bevalling ter wereld gekomen. Ze zijn met dertig weken zwangerschap geboren en wogen tussen de 1040 en 1270 gram. Ze liggen daarom voorlopig nog in een couveuse. De verwachting is dat ze daar eind januari 2014 uit mogen. Het gaat goed met de vijf baby's. Het zijn vijf meisjes, maar er zit geen eeneiige meerling tussen.
Het stel was nogal verrast dat het er zoveel waren. Ze waren al drie jaar bezig om kinderen te krijgen. In eerste instantie werd gedacht dat het om een tweeling ging. Voor de grap had de vader toen al gezegd: "Ik wil een vierling!" Bij een volgende controle leken het er inderdaad vier te zijn en later bleken het er zelfs vijf te zijn. De kans op een vijfling is ongeveer 1 op 50 miljoen.

Naar Gronau

Ze emigreerden zeven jaar geleden naar Duitsland omdat het in Nederland moeilijker was om Hannan vanuit Syrië over te laten komen. "Nederland heeft allerlei regels waar we amper aan konden voldoen, Duitsland was daar makkelijker in."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.