nieuws

Sollicitant uit Deventer doet aangifte van discriminatie na afwijzing

Deventenaar Jeffrey Koorndijk gaat bij de politie aangifte doen van discriminatie. Ook heeft hij een klacht ingediend bij het College voor de Rechten van de Mens. Hij is aangeslagen, boos en verdrietig door wat hem is overkomen.
Jeffrey heeft per ongeluk een mail gekregen van het bedrijf in Arnhem waar hij twee weken geleden gesolliciteerd heeft. De mail was gericht aan de eigenaar van het bedrijf, maar in plaats van doorsturen heeft de medewerker de mail beantwoord. Daardoor kwam die in de mailbox van Jeffrey terecht. "Nogal dom voor een ICT'er", zegt Jeffrey.

Klacht is binnengekomen

De mail was schokkend voor Jeffrey omdat de medewerker schreef: "Heb nog even gekeken, is niks. Ten eerste een donker gekleurde neger". Volgens Jeffrey is dat racisme. Hij moet nog naar de politie om aangifte te doen. Op de website voor het College voor de Rechten van de Mens heeft hij inmiddels een klacht ingediend.
Het College bevestigt dat de klacht is binnengekomen. De komende dagen wordt bekeken of de klacht ook in behandeling wordt genomen. Als dat gebeurt worden beide partijen gehoord, volgt er een zitting en doet het college een niet-bindende uitspraak. Het College toetst of de wet is overtreden, maar kan geen sancties opleggen.

Niet goed te maken

De winkel in Arnhem waar de sollicitatie was is inmiddels overspoeld met negatieve reacties. Veel mensen weten ervan omdat Jeffrey de mail op Facebook heeft gezet. De medewerker die de mail heeft verstuurd is op non-actief gesteld. Jeffrey zegt dat dit niet goed te maken is, ook niet door een baan aan te bieden: "Ik wil niet met mensen werken die zo denken."
Het was nu wel heel duidelijk dat Jeffrey vanwege zijn huidskleur werd afgewezen, maar hij heeft het gevoel dat dat veel vaker gebeurt: "Er is altijd wel wat kleins waarom ik niet in aanmerking kom, maar nooit een echt duidelijke reden. En nu dus wel."
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.