nieuws

Ex-patiënten Jansen Steur doen hun verhaal in strafzaak

Ex-patiënten mogen vandaag hun verhaal doen
Ex-patiënten mogen vandaag hun verhaal doen
De voormalig patiënten van ex-neuroloog Jansen Steur mogen vandaag vertellen wat de verkeerd gestelde diagnoses voor hen hebben betekend.
De feitenbehandeling in deze grootste medische strafzaak in de Nederlandse geschiedenis is afgerond; vandaag komen de persoonlijke verhalen. Waarschijnlijk maken vijf van de negen behandelde slachtoffers of hun nabestaanden gebruik van hun spreekrecht.
Tijdens de feitenbehandeling de afgelopen weken kwamen de verkeerde diagnoses van Jansen aan bod. De ex-neuroloog vertelde mensen tot zijn ontslag in 2003 in het Medisch Spectrum Twente (MST) dat ze bijvoorbeeld alzheimer hadden, of parkinson. Achteraf bleek dat niet zo te zijn. Deze verkeerde diagnoses hadden verregaande gevolgen, omdat bijvoorbeeld de echte kwaal niet behandeld werd.
Een patiënte belandde in een rolstoel, meerderen raakten hun baan kwijt, zagen hun relatie of huwelijk stranden en kregen psychische klachten. Een patiënte pleegde zelfs zelfmoord. De vraag is of deze foute diagnoses Jansen Steur ook strafrechtelijk zijn aan te rekenen zijn. Hij wordt van in totaal 21 feiten verdacht, waar een maximale gevangenisstraf van 12 jaar op staat. Dinsdag komt het Openbaar Ministerie met de eis. Waarschijnlijk volgt februari volgend jaar de uitspraak.
Bekijk ook het Dossier 'Jansen Steur'.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.