nieuws

Kampen wil binnen 7 jaar zeeschepen kunnen ontvangen

De sluis in de Afsluitdijk moet groter worden zodat zeeschepen door kunnen varen naar Kampen. Het moet al in 2020 zover zijn.
"De afsluitdijk wordt de komende jaren grondig opgeknapt, en daar moeten we op mee liften." aldus wethouder Pieter Treep van Kampen. De Lorentzsluis in de Afsluitdijk is nu nog relatief smal en ondiep. Kleine zeeschepen passen er niet doorheen. Kampen maakt zich samen met onder andere Zwolle sterk voor een grotere sluis in de Afsluitdijk.

"Binnen een jaar moet de kogel door de kerk zijn."

Kampen en Zwolle hebben zich samen met Meppel, Lelystad, Urk en een aantal Friese gemeenten verenigd in de IJsselmeeralliantie. De gemeenten zijn samen met de provincies een sterke lobby gestart. Uit een onderzoeksrapport van de alliantie blijkt dat een grotere sluis voor veel extra werkgelegenheid zorgt. "We moeten nu spijkers met koppen slaan." aldus Treep.
De kosten voor vergroting van de Lorentzsluis worden op zo'n vijftig miljoen euro geschat. Dat geld wordt volgens Treep gemakkelijk terug verdiend. Directeur Bert Weever van graanopslag Graansloot in de Zuiderzeehaven kan niet wachten. "Ons graan komt met schepen uit Spanje en Engeland en moet nu nog overgeslagen worden in andere havens. We besparen veel geld als de schepen direct door kunnen varen."

Kampen aan zee lang gekoesterde wens

Het idee om Kampen weer bereikbaar te maken voor zeeschepen is niet nieuw. Al ruim tien jaar wordt er regelmatig over gepraat. Tot nu toe is het nog niet van de grond gekomen. Pieter Treep denkt dat de kans op succes dit keer erg groot is; "de Afsluitdijk wordt nu gerenoveerd dus als we nu niets doen dan moeten we weer vijftig jaar wachten."
Vrijdag vanaf 20:00 uur in Overijssel Vandaag op TV Oost een uitgebreide reportage over de plannen. Ook in het economische radioprogramma tussen 17:30 en 18:00 veel aandacht voor de lobby.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.