nieuws

Voedselbank Enschede-Haaksbergen in 2015 dakloos

Voedselbank in 2015 dakloos
Voedselbank in 2015 dakloos
Een flinke domper voor de Voedselbank Enschede-Haaksbergen. De huur voor beide locaties van de voedselbank is opgezegd.
In Haaksbergen moet Het Iemenschoer, de oude huishoudschool, volgend jaar leeg zijn. De gemeente heeft er andere plannen mee, maar denkt dat er snel een nieuwe plek te vinden is voor de wekelijkse uitgifte van de 30 voedselpakketten.
Moeilijker wordt het in Enschede. Daar zit de voedselbank in de oude Polaroidfabriek, het voormalige onderkomen van de firma Polaroid aan de Oldenzaalsestraat, waar nu wekelijks 530 pakketten worden uitgedeeld. Woningcorporatie Domijn heeft het bestuur gisteren laten weten dat daar na april 2015 geen plaats meer voor ze is. Mogelijk kan de Voedselbank iets langer blijven, maar Domijn wil de beide verdiepingen zelf betrekken.
Volgens Domijn past de Voedselbank niet in de formule van de Performance Factory, zoals de oude Polaroid, intussen heet. Volgens een woordvoerder is het complex bedoeld voor talentontwikkeling, op het gebied van sport, spel en cultuur.

Maatschappelijk invulling

Domijn wilde de oude Polaroid verhuren voor sport en spel en voor een deel voor maatschappelijke instelling. "Dat wapperde al die tijd boven de Polaroid", zegt voorzitter Schreurs van de Voedselbank. Die zit daar nu samen met zorginstelling Aveleijn en de kledingbank van het Leger des Heils. Of die beide instellingen terug kunnen is hem niet duidelijk.
De Voedselbank Enschede-Haaksbergen is twee jaar geleden naar de oude Polaroid verhuist en heeft daar twee verdiepingen die voor tienduizenden euro's geschikt gemaakt voor de voedselbank. "Dat is nu weggegooid geld", aldus voorzitter Schreurs.

'Lang gezocht naar huidige plek'

Schreurs wist al dat de voedselbank eind volgend jaar drie maanden zou moeten verhuizen maar heeft er geen rekening mee gehouden dat ze daarna niet meer terug zou keren. Volgens hem wordt het moeilijk een nieuwe plek te vinden die aan de eisen van de Voedsel- en Warenwet voldoet. Hij heeft lang moeten zoeken naar de huidige locatie en is bang dat hem opnieuw een enorme zoektocht wacht.
Domijn heeft hem toegezegd te helpen zoeken en heeft een verlanglijstje gevraagd. Er moeten ruimtes zijn voor laden en lossen, kratten vullen, een koel- en vriesruimte, een klein kantoor en parkeerplaatsen. De plek moet in elk geval goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.