nieuws

Alexander Haas beste debater van Overijssel

Finalisten Alexander Haas en Merlissa Diele
Finalisten Alexander Haas en Merlissa Diele
De 17-jarige Alexander Haas van het Pius X College uit Almelo mag zich een jaar lang de beste scholierendebater van Overijssel noemen. Hij won donderdag op het provinciehuis in Zwolle de derde editie van de Overijssel Debat Award.
Nadat hij eerder op de dag al 22 concurrenten van 12 deelnemende scholen achter zich had gelaten versloeg Alexander Haas in de finale Merlissa Diele, óók van het Pius X College uit Almelo. Statenlid Pieter Schipper reikte namens de jury een de overwinningsbeker uit. Haas won ook de publieksprijs.

Stellingen

In drie rondes bogen de 24 deelnemers zich over stellingen over het korhoen, de sponsoring van Vitens aan PEC Zwolle en het subsidiëren van kunst en cultuuronderwijs. Bij elke ronde vielen leerlingen af tot uiteindelijk twee finalisten over bleven. In het finaledebat verdedigde Alexander Haas de stelling ‘het aantal provincies dient naar vijf te worden teruggebracht’. Volgens de jury was hij inhoudelijk sterk en anticipeerde hij goed in het debat. De winnaar reageerde verbaasd: “Ik had echt niet verwacht dat ik zou winnen. Mijn geheim? Veel oefenen.” Hij volgt de richting natuur en techniek, en heeft nog geen idee of hij later van het debatteren zijn beroep wil maken.

Maximum

De provincie Overijssel organiseert deze debatwedstrijd samen met de Jongerenraad Overijssel. Met de wedstrijd willen ze jongeren meer betrekken bij de democratie door ze te laten debatteren over Overijsselse stellingen. Twaalf scholen namen deel aan deze derde editie. Dit is een record en meteen ook het maximumaantal scholen dat mee kan doen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.