nieuws

Nederlands Symfonieorkest start viering 200 jaar Koninkrijk in Overijssel

Nederlands Symfonieorkest voert feestcantate uit
Nederlands Symfonieorkest voert feestcantate uit
Met een uitvoering van de feestcantate van Nicolaï is gisteravond in Zwolle begonnen met de viering van '200 Jaar Koninkrijk'. De cantate werd uitgevoerd door het Nederlands Symfonieorkest.
Het is deze maand tweehonderd jaar geleden dat Nederland na inlijving door Frankrijk zijn onafhankelijkheid kreeg. Dat wordt gevierd met allerlei activiteiten tussen november 2013 en oktober 2015. Het Nationaal Comité onder leiding van de Overijsselse Commissaris van de Koning Ank Bijleveld organiseert de festiviteiten.
Donderdagavond voerde het Nederlands Symfonieorkest in Zwolle de feestcantate van Nicolaï uit ter ere van tweehonderd jaar Koninkrijk. De uitvoering is vanavond in Enschede te zien en zondagavond in Den Haag.

Museum de Fundatie

Vanaf vandaag is ook de tentoonstelling 'Tropisch Koninkrijk' te zien in Museum de Fundatie in Zwolle. In de kader van de viering '200 Jaar Koninkrijk' is er een overzicht van hedendaagse beeldende kunst van Aruba, Curaçao, St. Maarten, Bonaire, Saba en St. Eustatius.
Zaterdag volgt de nationale viering van tweehonderd jaar Koninkrijk in Den Haag. Dan wordt de landing van Prins Willem Frederik op Scheveningen nagespeeld. De Prins van Oranje keerde november 1813 terug naar Nederland, wat uiteindelijk tot een nieuwe Grondwet en zijn inhuldiging als Koning Willem I leidde. 's Avonds volgt een feestelijk programma.

Goors Harmonieorkest

De festiviteiten zaterdag in Den Haag hebben een Overijssels tintje. Harmonieorkest Apollo uit Goor zal het nationale muziekstuk 'Van Oranje' spelen voor de Koning en Koningin. Het stuk is geschreven door componist Carl Wittrock uit Goor. Het is de bedoeling dat straks alle muziekkorpsen, orkesten en andere muzikanten het stuk kunnen spelen.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.