nieuws

Dijksma maakt extra geld vrij om gebruik aardwarmte te stimuleren

Aardwarmte wordt gebruikt voor glastuinbouw zoals hier in de Koekoekspolder
Aardwarmte wordt gebruikt voor glastuinbouw zoals hier in de Koekoekspolder
Staatssecretaris Dijksma stelt een half miljoen euro extra beschikbaar om het gebruik van aardwarmte te stimuleren. De staatssecretaris wil dat tuinders sneller overstappen op de duurzame energiebron.
Om de mogelijkheden van aardwarmte optimaal te kunnen benutten, komt er een versnellingsplan. Dat moet de problemen oplossen die er nu nog zijn bij de toepassing van aardwarmte. Volgens Dijksma moet aardwarmte een belangrijke rol gaan spelen bij de verduurzaming van de tuinbouw. Tien tot twintig procent van het energiegebruik in de glastuinbouw kan volgens de staatssecretaris gedekt worden met aardwarmte.
Op dit moment zijn negen projecten gerealiseerd, waarvan zeven in de glastuinbouw. In de Koekoekspolder bij IJsselmuiden loopt het grootste aardwarmteproject van Nederland. Maart 2012 werd daar een eerste aardwarmtebron operationeel, nog datzelfde jaar werd bekend dat er ook een tweede bron geopend zou worden.
Het project in IJsselmuiden verloopt niet vlekkeloos. De bron van een aantal glastuiners is sinds juni verstopt met radioactieve looddeeltjes. Hierdoor kan het opgepompte warme water niet meer terug de bron in. Om de verstopping op te lossen wil de gemeente Kampen geld beschikbaar stellen, op 4 december praat de gemeenteraad daarover.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.