nieuws

Bedrijf uit Enschede helpt antibioticagebruik bij dieren te verminderen

Het Enschedese bedrijf Blue4Green heeft een apparaat ontwikkeld, waarmee bloed van dieren snel gecontroleerd wordt en zo voorkomen kan worden dat antibiotica nodig is.
In 2010 overleed een vrouw aan een doodnormale blaasontsteking. Dat gebeurde omdat de bacterie die de ontsteking veroorzaakte niet reageerde op antibiotica. Reden voor minister Schippers van Volksgezondheid om maatregelen te treffen. Ze wil dat huisartsen, maar ook dierenartsen minder antibiotica voorschrijven.
Kippen, varkens en koeien worden behandeld met antibiotica, waardoor bacteriën resistent raken. Als mensen het vlees eten met resistente bacteriën, kan dat betekenen dat dat een hele hoop ziektes waar mensen normaal niet meer aan overleden, toch weer dodelijk kunnen worden.

Snel bloed testen, eerder ingrijpen

Het apparaat van het bedrijf uit Enschede test het bloed van bijvoorbeeld een koe. Alle waarden worden gecontroleerd. Als de koe bijvoorbeeld een laag calcium gehalte blijkt te hebben kan de boer meteen ingrijpen. Te weinig calcium kan voor de koe betekenen dat ze vatbaarder is voor ziektes.
Door snel te handelen is dan later antibiotica niet meer nodig is. Niet alleen minister Schipper wil dat er iets gedaan wordt aan het antibioticagebruik, de Wereldgezondheidsorganisatie heeft gezegd harder op te treden tegen het gebruik van antibiotica in de voedselindustrie.
Bekijk de video in HD op YouTube.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.