nieuws

Partij voor de Dieren: stop direct met gebruik van Metam Natrium

lelieteelt lelieveld lelies
lelieteelt lelieveld lelies
De Tweede Kamerfractie van de Partij voor de Dieren wil dat het gebruik van het bestrijdingsmiddel Metam Natrium wordt gestopt.
Die oproep deed de partij vandaag in de Tweede Kamer. PVV, PvdA, D66, SP, GroenLinks en 50plus steunen de oproep. De Partij voor de Dieren wil dat er begin volgend jaar een Kamerdebat komt over de effecten van gifgebruik voor omwonenden van bollenvelden.
De oproep van de Partij voor de Dieren komt kort na een uitzending van het VARA-programma Zembla. Dat besteedde aandacht aan het gebruik van bestrijdingsmiddelen bij de bollenteelt. In de uitzending was te zien dat onder anderen omwonenden van lelievelden in de gemeente Hardenberg regelmatig worden blootgesteld aan gevaarlijke chemische bestrijdingsmiddelen. Deskundigen waarschuwden vooral voor het middel Metam Natrium, waarmee de bodem wordt ontsmet.
In een rapport van de Gezondheidsraad, wordt volgens de Partij voor de Dieren bevestigd dat bij de toelating van bestrijdingsmiddelen onvoldoende is gekeken naar de effecten op de gezondheid van omwonenden. Staatssecretaris Dijksma zei eerder deze week het rapport zeer serieus te nemen.
De Partij voor de Dieren wil dat er ook spuitvrije zones komen, zodat er geen landbouwgif gebruikt mag worden in de buurt van woningen, scholen of plekken waar mensen recreëren. Ook wil de partij dat alle bestrijdingsmiddelen opnieuw worden getoetst op de effecten voor mens, dier en milieu. De partij vindt dat de schadelijkste middelen direct van de markt worden gehaald. 
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.