nieuws

Wientjes uit Ommen voor vierde keer invloedrijkste Nederlander

Bernard Wientjes
Bernard Wientjes
Niemand in Nederland heeft zo veel invloed als Bernard Wientjes uit Ommen. De 70-jarige voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW voert opnieuw de jaarlijkse ranglijst van de Volkskrant aan. Ook in de drie voorgaande jaren was Wientjes de invloedrijkste Nederlander.
Wientjes is onder meer zo invloedrijk, omdat de werkgevers en de vakbonden dit jaar een sociaal akkoord sloten met het kabinet. Bovendien bleven de lonen gematigd.
Op de tweede plaats staat Hans Wijers. De vroegere minister en topman van AkzoNobel stond vorig jaar nog op de derde plaats. Een andere oud-minister, Gerrit Zalm, staat op de derde plaats. Zalm is nu topman bij ABN Amro. President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank staat op de vierde plaats. Voormalig Shell-topman Jeroen van der Veer zakte van plaats twee naar vijf.
Ton Heerts, die oorspronkelijk uit Tubbergen komt, staat op plek twaalf. Hij speelde dit voorjaar een hoofdrol bij het tot stand komen van het sociaal akkoord tussen werknemers, werkgevers en het kabinet. Heerts deed dat als voorzitter van vakcentrale FNV, ook maakt hij carrière bij de Koninklijke Marechaussee.
Naast Heerts staat ook bijvoorbeeld Ruud Lubbers in de lijst. De voormalig minister-president woont in het buitengebied bij Dalfsen. Verder kent de top 200 in totaal 50 vrouwen, 5 meer dan vorig jaar. Invloedrijkste vrouw is directeur Laura van Geest van het Centraal Planbureau. De volledige top 200 is hier te vinden. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.