nieuws

Viering 200 jaar Koninkrijk, Apollo uit Goor speelt voor Koningspaar

Apollo in de Ridderzaal
Apollo in de Ridderzaal
Na maanden van voorbereiding en opbouwende spanning was zaterdagmiddag het moment dan eindelijk daar: harmonieorkest Apollo uit Goor speelde het nationale muziekstuk 'Van Oranje' voor de Koning en Koningin in de Ridderzaal in Den Haag.
Het stuk is geschreven door componist Carl Wittrock uit Goor. Hij werd gevraagd een stuk te schrijven wat straks ook door andere muziekkorpsen, orkesten en muzikanten in Nederland gespeeld kan worden.

Landing nagespeeld

Vandaag wordt gevierd dat het Koninkrijk der Nederlanden 200 jaar bestaat. Op het strand in Scheveningen is de landing van Willem Frederik nagespeeld. Acteur Huub Stapel kwam kort voor het middaguur aan land als de latere koning Willem Frederik. Hij werd bijgestaan en onthaald door honderden figuranten.

Feestprogramma

De landing staat symbool voor het begin van het Koninkrijk der Nederland is vandaag precies tweehonderd jaar geleden. Dit wordt gevierd met allerlei activiteiten tussen november 2013 en oktober 2015. Het feestprogramma is georganiseerd door het Nationaal Comité, onder leiding van de Overijsselse Commissaris van de Koning Ank Bijleveld.

Koninkrijksconcert

In de Ridderzaal is vanmiddag een feestelijke bijeenkomst, waar ook de koning en koningin bij aanwezig zijn. Meerdere artiesten traden op, onder wie ook rapper Typhoon uit Zwolle. De dag wordt afgesloten met het Koninkrijksconcert in het Circustheater. Daar zijn ook vijftig Overijsselaars bij. Uit elke provincie zijn vijftig 'gewone burgers' uitgenodigd. Iedereen kon zich daarvoor aanmelden met een originele motivatie.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.