nieuws

Rechter in uitspraak: advocaten Enschede moeten zich doodschamen

Rechter: advocaten moeten zich doodschamen
Rechter: advocaten moeten zich doodschamen
Een geschil met het niveau van een kleuterruzie in de zandbak. Zo bestempelde de rechter een zaak die gisteren voorkwam bij de rechtbank in Almelo. Volgens de rechter moeten de twee betrokken advocaten, Bosma en Coenen uit Enschede, zich doodschamen dat ze hier twee gerechtelijke procedures over gestart zijn.
Het zou gaan om een eenvoudige zaak. Partij 1 moest 675 euro geven aan partij 2. Partij 2 moest partij 1 enkele goederen afgeven die ook eigendom waren van partij 1.

Proces

Beide partijen waren het hier kennelijk niet over eens en deden allebei niet wat van hen verwacht werd. In plaats daarvan werd besloten een proces te starten. Op 24 september oordeelde de rechtbank over de zaak. Maar in plaats van het vonnis uit te voeren (partij 1 betalen, partij 2 afgeven), besloten beide partijen elkaar opnieuw dwars te zitten. Dat leidde uiteindelijk tot een kort geding, waardoor een rechter zich vrijdag dus opnieuw over de zaak moest buigen.

Kleuterruzie

Volgens de betrokken rechter zouden beide partijen en hun advocaten nooit de procedures zijn gestart als ze zelf hadden moeten opdraaien voor de kosten. "Uitgerekend in een periode waarin (serieuze) advocaten en anderen aandacht vragen voor voorgenomen bezuinigingen op door de overheid gefinancierde rechtshulp ontzien de partijen in dit geding en hun advocaten zich niet duizenden euro’s aan toevoegingsgelden en uren tijd van instanties die die tijd en energie beter kunnen besteden, te verspillen aan een “geschil” dat het niveau heeft van een kleuterruzie in de zandbak."

Doodschamen

De voorzieningenrechter oordeelt hard, met name over de advocaten. "Partijen en in ieder geval hun advocaten moeten zich doodschamen om over dit soort trivialiteiten twee gerechtelijke procedures te voeren." De enige reden dat de zaak toch verder is behandeld, zo staat in het vonnis, is omdat het Wetboek dat voorschrijft.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.