nieuws

SGP Staphorst: zie af van gebruik rouwstof bij lokale mode

Klederdracht / bid- en dankdag Staphorst (4:3)
Klederdracht / bid- en dankdag Staphorst (4:3)
De zogeheten witte doek uit Staphorst zou niet meer gebruikt moeten worden voor lokale mode. Dat vindt SGP-raadslid Arie den Ouden uit Staphorst. Volgens het raadslid geeft het geen pas om de doek die Staphorster vrouwen dragen als ze in de diepste rouw zijn, te vermaken tot een kunstzinnige kledingcreatie.
Sinds het 200-jarig bestaan van de gemeente Staphorst, nu bijna drie jaar geleden, maken veel vrouwen in de gemeenschap nieuwe kledingcreaties met oude authentieke kleurrijke klederdrachtstoffen. Het is een trend in Staphorst en omgeving. Naast kleding worden er ook tassen gemaakt en wordt het stipwerk als motief gebruikt op laarzen, behang en zelfs auto’s. Sommigen maken zelfs lingerie met stipwerk.
Er zijn in de gemeenschap wel vaker geluiden te horen van burgers die vinden dat je deze authentieke stoffen niet moet vermaken tot wat anders. Den Ouden is de eerste lokale politicus die aandacht vraagt voor een respectvolle omgang met stoffen die in de diepste rouw worden gebruikt. In Staphorst gaat het dan om de zogeheten witte doek. Dat is een omslagdoek die vrouwen op de zondag naar de kerk dragen als ze een dierbare die zeer nabij stond, hebben verloren. Vroeger was de doek wit, later lichtblauw, maar nog altijd wordt het 'de witte doek' genoemd.
“Daar moet je vanaf blijven bij het maken van kunstzinnige textielcreaties”, vindt Den Ouden. “Dat heeft puur met respect te maken. "Ik weet ook wel dat ik er niks aan kan doen. Ik wil een signaal afgeven. Kunst heeft ook met respect te maken.”
Het geluid is niet nieuw voor Rouveense Annet van Strik van het bedrijf Staphorst is hip. “Het is niet onze bedoeling om mensen voor het hoofd te stoten. Integendeel. Wij willen mooie dingen maken. Het gaat om een stuk stof. Als je het textiel uit z’n context haalt, is wat mij betreft ook de betekenis weg.”
Staphorstkenner en klederdrachtexpert Dirk Kok geeft aan dat de witte doek inderdaad wordt gedragen in tijden van de diepste rouw. “Hij wordt ook gedragen bij een kerkelijk huwelijk of de doop”, zegt Kok. “Niet alleen rouw dus.” In Staphorst dragen nog zo’n 400 vrouwen de klederdracht.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.