nieuws

Neletta van Heuven en de Januskop van Jansen Steur

Psychologe Neletta van Heuven uit Deventer volgt de rechtszaak tegen Ernst Jansen Steur met meer dan gemiddelde belangstelling, niet alleen uit beroepsmatige interesse maar ook omdat ze de man eens in de ogen heeft gekeken. In haar boek Ons Januslot beschrijft ze vijf karaktertypes. Volgens haar karaktermodel is de omstreden neuroloog een duidelijk voorbeeld van het ambitieuze karakter met narcistische trekken. Van Heuven laat zien hoe we allemaal gespleten raken in een Januskop. Een dubbelgezicht. Een dubbelleven. Het zonnegezicht zetten we in de etalage en de schaduwkant verbergen we angstvallig en doelbewust in de kelder.
De vijf karakterpatronen, die we allemaal hébben, maar niet zíjn, worden in haar boek geïllustreerd aan de hand van bekende Nederlanders, beroemde buitenlanders en karakterrollen uit film en literatuur.
Die keurige overbuurman Josef Fritzl gijzelt 24 jaar lang zijn eigen dochter in de kelder en verwekt zes kinderen bij haar. Die stille Noorse diplomatenzoon knalt 69 kinderen één voor één neer. 
Niet elke kelder herbergt letterlijk lijken, maar wel zogenaamde “zonden.”  Deze splitsing in Januskoppen is onvermijdelijk, ons lot. Misschien is het wel de bedoeling. Want zo krijgen we het werkmateriaal voor dit leven.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.