nieuws

Strafeis neuroloog Jansen Steur: Zes jaar gevangenisstraf

Oud-neuroloog Jansen Steur moet zes jaar de gevangenis in als het aan het Openbaar Ministerie ligt. Ook wil het OM dat hij op 17 december al gevangen wordt genomen. Volgens het OM is bewezen dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan zware mishandeling van patiënten, het verduisteren van onderzoeksgeld, het vervalsen van recepten, diefstal en het opzettelijk in hulpeloze toestand achterlaten van patiënten.
De oud-neuroloog heeft met zijn verkeerde diagnoses het vertrouwen van de samenleving in de zorg en zorgverlening geschaad, zo stelde de officier van justitie. "Hij heeft patiënten als proefkonijn gebruikt en onnoemelijk veel leed veroorzaakt." Het OM houdt de oud-neuroloog verantwoordelijk voor verhuizingen, baanverlies, echtscheidingen, sociaal isolement, financiële ellende en ziekte door medicijnen.
Eerder vandaag oordeelden deskundigen hard over Jansen Steur. In een 125 pagina's tellend rapport werd onder meer betoogd dat Jansen een narcistische stoornis heeft, dat hij 'snobistisch' is en dat de arts geen kritiek of tegenspraak duldde. Daarnaast zou hij, mede door een ernstig auto-ongeluk en zijn medicijnverslaving, verminderd toerekeningsvatbaar zijn.

Verwijtbare fouten

Het Openbaar Ministerie nam de conclusie over dat Jansen Steur verminderd toerekeningsvatbaar is, maar stelde dat hij wel strafbaar is. In een vier uur durend pleidooi werd uitgelegd dat de oud-neuroloog volgens het OM meerdere verwijtbare fouten heeft gemaakt. Op zitting werden de dossiers van negen patiënten aangehaald om dat aan te tonen.
Meest opvallende is de zaak van een 51-jarige vrouw die in 2000 zelfmoord pleegde na een verkeerde diagnose van de oud-neuroloog in het Medisch Spectrum Twente in Enschede. Volgens het Openbaar Ministerie was de impact op slachtoffers gigantisch toen bekend werd geworden dat ze helemaal niet dement waren.

Geen echte schuldbekentenis

Jansen Steur was de afgelopen maand op elke zittingsdag aanwezig en nam meerdere keren uitgebreid het woord. Tot een echte schuldbekentenis kwam het echter niet. Omzichtig gaf hij toe dat 'met de kennis van nu' de diagnoses 'wellicht anders gesteld' zouden worden. Hij zegt dat hij het verschrikkelijk vindt wat zijn patiënten is overkomen, maar hij vindt ook dat het hem niet aan te rekenen valt.
Ook vandaag reageerde Jansen Steur, onder meer op het rapport van de deskundigen. "Ik herken me in heel veel dingen", zei hij. Toch miste hij ook iets in het rapport. "Ik was kind van foute ouders in de Tweede Wereldoorlog. Dat aspect heeft weinig aandacht". Volgens Jansen had het verleden van zijn ouders voor hem grote gevolgen.
Bekijk de video in HD op YouTube.
Bekijk ook het Dossier 'Jansen Steur'.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.