nieuws

Vrouw in Zwolle opgepakt vanwege illegale groeihormonen

Groeihormonen waren bedoeld voor runderen
Groeihormonen waren bedoeld voor runderen
In Zwolle is vorige week een 41-jarige vrouw opgepakt, die ervan wordt verdacht dat ze betrokken is bij de smokkel van grondstoffen voor illegale groeihormonen. De arrestatie is vandaag pas bekend gemaakt. Ze zou betrokken zijn bij de grootste vangst van het illegale hormoon ooit in Nederland.
Vorige week werd al bekend dat een 69-jarige man was opgepakt vanwege de illegale groeihormonen. Hij werd aangehouden in een hotelkamer in Emmeloord.

Onderzoek van de NVWA

De twee zijn opgepakt naar aanleiding van een onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De man die eerder werd opgepakt, heeft een bedrijf in diergeneesmiddelen in Friesland. Hij heeft de verboden stof vermoedelijk onder een valse naam ingevoerd.
De grondstof is in Nederland en Europa verboden, omdat het een groot risico vormt voor de diergezondheid en omdat de overheid niet wil dat de hormonen in de voedselketen komen. 

Vijf kilo grondstoffen voor groeihormonen

De reden dat het hormoon toch wordt gebruikt, is dat vee in korte tijd heel snel groeit waardoor ze sneller slachtrijp zijn. Bij het onderzoek is vijf kilo van de grondstof in beslag genomen, waarmee vijftig liter hormoonpreparaat kan worden geproduceerd. Daarmee kunnen tienduizenden runderen worden behandeld. Nog nooit eerder werd er zoveel van deze verboden stof aangetroffen. 
In de nacht van donderdag werd de man opgepakt in Emmeloord, de vrouw werd in Zwolle gearresteerd. Ze komen allebei uit Friesland. Het is niet duidelijk waarom ze in Zwolle en Emmeloord waren. Beiden zitten nog vast.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.