nieuws

Oud-rechercheur Paalman: 'Had ik me maar stil gehouden over vuurwerkramp'

Oud-rechercheur Jan Paalman heeft spijt dat hij zich niet heeft stil gehouden toen hij argwaan kreeg over het rechercheonderzoek naar de vuurwerkramp. Dat zegt hij nu, 13 jaar later, na het verschijnen van zijn eigen documentaire.
De 2 uur durende documentaire is te zien op YouTube. Daarin vertelt de voormalige rechercheur, die in het begin ook als rechercheur betrokken was bij het onderzoek naar de vuurwerkramp, nog een keer zijn versie van de gebeurtenissen op 13 mei 2000.
Paalman gelooft tot op de dag van vandaag dat de overheid een kwalijke zaak heeft gespeeld. "De overheid heeft zich bemoeid met een strafrechtelijk onderzoek en dat heeft geresulteerd in gecreëerde verdachten en bewijzen. Er zijn valse bewijzen geleverd om mensen uit de politiek en overheid buiten schot te houden." Toch zag de Ombudsman vorige maand geen reden om de zaak opnieuw te onderzoeken. Dus zette hij zijn documentaire online.

'Als je nou je mond had gehouden'

De vuurwerkramp werd zijn levenswerk. Twaalf jaar lang stond hij er mee op en ging ermee naar bed. Privé was het zwaar, ook voor zijn vrouw, weet hij nu. "Als je zoiets doet moet je vrijgezel zijn, maar ik heb ook een gezin. Mijn vrouw zei verschillende keren. 'Als je nou je mond had gehouden, dan had je nu nog een mooie baan bij de politie gehad, met een vast inkomen.'"
Vorig jaar, na een documentaire van RTV Oost, hoopte Paalman op de heropening van een strafrechtelijk onderzoek, maar die kwam er niet: te weinig aanknopingspunten. Nu hoopt de rechercheur uit Rijssen op een parlementaire enquête. Van ophouden wil hij nog lang niet weten. "Want ik zie dat mensen die echt fout zijn geweest nog gewoon rondstappen en als het ware worden beloond voor wat ze hebben gedaan."
Bekijk de video in HD op YouTube.
 
Bekijk ook het dossier 'Vuurwerkramp 2000'.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.