nieuws

Oud-Denekampse Tanja Nijmeijer voetbalt voor vrede

Tanja Nijmeijer
Tanja Nijmeijer
De Nederlandse FARC-strijder Tanja Nijmeijer, afkomstig uit Denekamp, gaat voetballen voor de vrede. Dat meldt de NRC.
De guerrillabeweging accepteerde dit weekend een uitnodiging van de Colombiaanse oud-international Carlos Valderrama, beter bekend als de 'blonde Gullit', voor een 'wedstrijd voor de vrede'.

Eerste wedstrijd in Havanna

De leiders van de FARC stelden voor de eerste wedstrijd te spelen in de Cubaanse hoofdstad Havanna. Daar wordt al ruim een jaar met de Cubaanse regering onderhandeld over vrede. Tussen de gesprekken door trappen de guerrillastrijders regelmatig een balletje, zo lieten ze in een brief aan Valderrama weten. De revanche zou dan plaats moeten vinden in Santa Marta, de geboorteplaats va  Valderrama en meerdere andere Colombiaanse topspelers.
De FARC wil ook vrouwen van hun delegatie opstellen en dus ook Tanja. Zaterdag verscheen ze in het gele nationale tenue bij de vredesbesprekingen. Hoofdonderhandelaar Iván Márquez droeg het blauwe leiders-shirt, met een bal onder de arm.

Guerrillastrijders zijn grote voetbalfans

Het initiatief komt van Valderrama, die zich inzet voor slachtoffers van het gewapende conflict in Colombia, dat zo'n 220.000 levens heeft gekost en miljoenen binnenlandse vluchtelingen heeft veroorzaakt. Hij deed de oproep voor de 'verzoeningswedstrijd' in een interview met de Colombiaanse krant El Tiempo. De FARC liet in de brief weten klaar te zijn voor de uitdaging. De guerrillastrijders zijn grote voetbalfans en spelen vaak een potje in de jungle.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.