nieuws

Wethouder: Sloop Redemptoristenklooster Glanerbrug niet te voorkomen

Het Redemptoristenklooster in Glanerbrug kan niet worden gespaard. "Het ontbreekt mij aan instrumenten om de sloop tegen te houden", aldus wethouder Hatenboer van Enschede.
Hatenboer zegt dat op vragen van het CDA, GroenLinks en de fractie Margriet Visser. Die hebben begrepen dat eigenaar zorginstelling AriënsZorgpalet het 128 jaar oude klooster wil slopen nu er geen koper is te vinden en het gebouw overbodig is geworden.

Markant gebouw

Hatenboer zegt dat een sloopvergunning niet was te weigeren omdat het gebouw niet op de monumentenlijst staat. De vergunning is twee jaar geleden al afgegeven. In de achterliggende periode heeft AriënsZorgpalet met woningstichting Domijn gepraat over verkoop, maar het Rijk staat dat Domijn na aanscherping van de regels niet toe. De gemeente is in het hele proces geen partij, meent Hatenboer.
De politiek vindt sloop een slechte ontwikkeling, zeker omdat het een markant gebouw is met een grote cultuur-historische waarde. Ook de Historische Kring Glanerbrug en de Dorpsraad Glanerbrug willen het gebouw graag behouden.

Alle opties bekeken

AriënsZorgpalet heeft bij monde van directeur Gramsbergen aan wethouder Hatenboer laten weten dat alle opties voor behoud zijn bekeken, maar dat die er niet zijn. Er zijn subsidies maar die zijn eenmalig, terwijl juist de voortdurende exploitatiekosten gedekt moeten worden.
"Helaas, het is nou eenmaal duurder om bestaande gebouwen van deze omvang her te bestemmen, en er zijn maar weinig partijen die zo kapitaalkrachtig zijn om dat te doen", zegt Hatenboer. Volgens hem gaat het gebouw begin volgend jaar tegen de vlakte.

Park op plek van klooster

Het gebouw wordt al 46 jaar niet meer gebruikt als klooster. In de loop der jaren is er veel verbouwd en zijn er maar weinig originele delen overgebleven, waaronder een 1,5 meter dikke muur. Die muur zou deel kunnen uitmaken van het vernieuwde Redemptoristenpark.
De politiek praat daar volgende week over verder in een commissievergadering. Ze vraagt de wethouder te voorkomen dat het vroegere klooster in de tussentijd wordt gesloopt, nu er al begonnen is met asbestsanering. Volgens Hatenboer is dat niet aan de orde.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.