nieuws

Koper voor Redemptoristenklooster Glanerbrug, maar eigenaar sloopt

Er is nog steeds een investeerder die bereid is het Redemptoristenklooster in Glanerbrug te kopen en te verbouwen tot appartementen. Eigenaar AriënsZorgpalet houdt echter vast aan sloop.
Het markante pand net voor de Duitse grens staat leeg sinds verzorgingstehuis AriënsZorgpalet de nieuwbouw heeft betrokken. De instelling heeft het niet meer nodig. Al twee jaar geleden is een sloopvergunning afgegeven, daar wil AriënsZorgpalet nu gebruik van maken.

'Investeerder gevonden'

Makelaar Stuivenberg in Glanerbrug heeft een belegger die miljoenen euro's wil steken in het beeldbepalende pand. Het moet 850.000 euro kosten, de belegger wil het voor enkele miljoenen laten verbouwen tot 31 appartementen. Hij kan daarvoor gebruik maken van een plan van Pr8 Architecten, dat bijna klaar is.
Maar AriënsZorgpalet wil het niet meer verkopen en heeft besloten tot sloop. Volgens facilitair manager Gerritsen is lang gesproken met woningcorporatie Domijn. Die is afgehaakt omdat de aangescherpte Rijksregels het niet meer toestaan.

'Besluit staat vast'

Een eigen zoektocht van AriënsZorgpalet naar een investeerder is tevergeefs gebleken. "Het gaat niet alleen om geld, maar ook om de voorwaarde binnen een half jaar te verbouwen", aldus Gerritsen. Er is de eis van een half jaar gesteld om te voorkomen dat de bewoners van de nieuwbouw van het verzorgingstehuis in Glanerbrug tegen een slooppand aan moeten kijken.
Daarnaast wil AriënsZorgpalet weten wie de nieuwe buren in het voormalige klooster zouden worden en die garantie krijgt de zorginstelling niet. "Ons besluit staat vast, er zit geen ruimte meer in." Er is al begonnen met de asbestsanering en met het strippen van het gebouw aan de binnenkant. Begin volgend jaar wordt het gesloopt.

Ultieme poging

De Historische Kring Glanerbrug, de Dorpsraad Glanerbrug en een politieke meerderheid willen dat voorkomen. Wethouder Hatenboer zegt ze niet tegemoet te kunnen komen, omdat het geen monument is en de gemeente geen partij is. De gemeenteraad legt zich daar niet bij neer. Die wil volgende week met de verschillende partijen in een ultieme poging de mogelijkheden bespreken.
Bekijk de video in HD op YouTube.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.