nieuws

21.300 kinderen in Overijssel leven in armoede, probleem wordt groter

Armoedeprobleem wordt steeds groter
Armoedeprobleem wordt steeds groter
21.300 kinderen in Overijssel groeien op in armoede. Verhoudingsgewijs hebben vooral eenoudergezinnen problemen: 7400 kinderen in Overijssel die worden opgevoed door één ouder groeien op in armoede.
Dat blijkt uit het landelijke Armoedesignalement (pdf) dat het Centraal Planbureau en het CBS vandaag publiceerden. Een alleenstaande ouder met 1 kind moet minimaal 1310 euro per maand verdienen, om boven de armoedegrens te blijven, bij twee kinderen ligt die grens op 1490 euro.
Momenteel groeien in de provincie zo'n 22.000 kinderen op bij een alleenstaande ouder. En bij meer dan 1 op de 3 is niet genoeg geld in huis om gezond te kunnen eten, de verzekeringen te betalen of af en toe nieuwe kleren te kopen. Dat percentage is één van de hoogste van heel Nederland.

4300 Twentse kinderen

Vooral in Twente is het risico op armoede voor deze kinderen hoog en daar stijgt het aantal kinderen in armoede ook het hardst. In twee jaar tijd kwamen er 500 bij. Inmiddels zijn het al zeker 4300 kinderen in Twente waarvan de ouder bij wie ze wonen niet genoeg verdient om te voorzien in een minimale levensstandaard.
Het armoederisico voor alleenstaande ouders is in heel Nederland enorm hoog, landelijk is het risico voor deze kinderen maar liefst 32,9 procent. Simpel gezegd: van alle honderd kinderen in Nederland die opgroeien bij slechts één ouder leven 33 in armoede.

Toch geen grote-stadsprobleem

In Enschede is dat risico veel hoger, bijna 40 procent. Maar ook al speelt dit in Twente het sterkst: deze armoedeval voor kinderen is zeker niet uitsluitend een grote-stadsprobleem. De risicopercentages lijken zich niks aan te trekken van het onderscheid tussen steden of landelijke gebieden: Enschede scoort hoog, maar het landelijke Twenterand nog hoger. En het is Kampen waar de meeste kinderen opgroeien in een arm eenoudergezin.
Het verschil in kansen met de kinderen die opgroeien bij beide ouders is werkelijk enorm: in die groep groeit 'slechts' zes van alle honderd kinderen op in armoede.

Armoedekaart van Overijssel

Bron: CBS. Door: Jody Ummels
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.