nieuws

Veel vragen over wachttijd voor bijstand in Enschede

Vacatures
Vacatures
Er is nog veel onduidelijk over een maatregel van de gemeente Enschede voor mensen die een bijstandsuitkering aanvragen. Zowel de PvdA als de Fractie Margriet Visser heeft om verduidelijking gevraagd.
De gemeente Enschede maakte gisteren bekend dat mensen die een bijstandsuitkering aanvragen eerst vier weken intensief naar werk moeten zoeken. Ze moeten zich inschrijven bij vijf uitzendbureaus en zeker 20 keer solliciteren.

Verbazing over voortvarendheid

Beide fracties zijn verbaasd dat Enschede hiermee, juist in een tijd met weinig werkgelegenheid, vooruit loopt op een landelijk voorstel waar de Tweede en Eerste Kamer nog mee moeten instemmen.
In de eerste maand krijgen de werklozen nog geen uitkering. Fractievoorzitter Visser van de Fractie Margriet Visser wil weten of daar dan wel een voorlopige uitkering tegenover staat zodat ze in elk geval in hun eerste levensbehoeften kunnen voorzien.
PvdA-raadslid Klerk vraagt het college of de regel ook geldt voor mensen die vanuit de WW in de bijstand komen; deze mensen hebben al maandenlang intensief gesolliciteerd. Ook wil ze weten of mensen die enkele weken gewerkt hebben ook weer vier weken moeten wachten op een uitkering. Volgens Klerk staat dat haaks op het stimuleren van tijdelijk werk, zoals de PvdA dat graag wil. 

Demotiverend en onrealistisch

Uit de Twentse Arbeidsmarktmonitor blijkt dat er in de regio 30.000 werklozen zijn en maar 3500 vacatures.
Visser en Klerk vermoeden dat veel mensen solliciteren op banen waarvan ze al weten dat ze daar toch geen enkele kans maken. Dat is volgens hen demotiverend en niet realistisch. Hun vragen worden maandagavond voorgelegd aan de wethouder.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.