nieuws

Speelwerk Groep failliet, doorstart met Doomijn Zwolle

Speelwerk Groep
Speelwerk Groep
De Speelwerk Groep, een grote organisatie voor kinderopvang in de Kop van Overijssel, Friesland en Drenthe is failliet. Delen van de organisatie maken een doorstart met Doomijn, voor andere locaties wordt nog naar een oplossing gezocht.
De Speelwerk Groep kampt al 2 jaar met een terugloop van het aantal kinderen. Ondanks een aantal bezuinigingen kan de organisatie de kosten niet meer opbrengen, en  is het faillissement aangevraagd. Speelwerk Kinderopvang, met het hoofdkantoor in Meppel,  heeft ongeveer 90 vestigingen in Noord-Nederland. Speelwerk biedt ondermeer dagopvang, buitenschoolse opvang, gastouderopvang en peuterspeelzalen. Door het faillissement verliezen mogelijk zo'n 200 mensen hun baan.

Doorstart met Doomijn

Ruim 60 locaties met in totaal bijna 300 medewerkers worden overgenomen door Doomijn Kinderopvang, onderdeel van Travers in Zwolle. De overname gaat op 1 januari in. Alle opvanglocaties blijven tot die tijd gewoon open. In de gemeente Steenwijkerland worden locaties voor buitenschoolse opvang overgenomen door de stichting Op Kop, het schoolbestuur voor openbaar onderwijs in de regio. Voor andere vestigingen wordt nog gezocht naar lokale partijen die de opvang kunnen overnemen. Of er ook vestigingen definitief dichtgaan vanaf 1 januari 2014 is nu nog niet bekend.

Terugloop aantal kinderen

De oorzaak van het faillissement is de grote terugloop in het aantal kinderen dat naar de opvang gaat. Door bezuinigingen op vergoedingen vanuit de overheid, minder bestedingsruimte bij ouders, verlies van banen en ook door een terugloop van het aantal geboortes in de regio is er steeds minder vraag naar professionele kinderopvang. Vooral in plattelandsgebieden is het aanbod daardoor zover teruggelopen dat het niet mogelijk is nog rendabele opvanglocaties overeind te houden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.