nieuws

Loco-burgemeester Almelo: aandelen Urenco niet verkopen

Uraniumverrijker Urenco in Almelo
Uraniumverrijker Urenco in Almelo
Loco-burgemeester Jan van Marle van Almelo wil niet dat het kabinet de aandelen in uraniumverrijker Urenco gaat verkopen. Dat zei hij vanochtend tijdens de hoorzitting in de Tweede Kamer.Â
De Tweede Kamer houdt vanmorgen een hoorzitting over de plannen om het overheidsbelang in Urenco in Almelo te verkopen aan een buitenlandse bieder. Het kabinet is van plan zijn aandeel van een derde in Urenco te verkopen, net als de Britten dat willen. Duitsland deed zijn derde deel eerder al van de hand. De waarde van het Nederlandse deel in Urenco wordt geschat op 10 miljard euro.

"Juist extra aandelen kopen"

Van Marle pleitte tijdens de hoorzitting er juist voor om extra aandelen te kopen. Ook waarschuwde hij de Kamerleden dat Urenco van groot belang is voor hoogwaardige werkgelegenheid in Twente. Het bedrijf is ook van "onschatbare waarde" voor het behoud van unieke en innovatieve kennis in Nederland, aldus de Almelose locoburgemeester.
De hoorzitting is een initiatief van CDA-Tweede Kamerlid Eddy van Hijum uit Zwolle. Hij vindt het onverstandig van het kabinet dat het de Nederlandse aandelen in Urenco, de fabrikant van nucleaire grondstoffen, wil verkopen. Volgens het Kamerlid is dit 'spelen met vuur'.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.