nieuws

Bio-certificaat geitenkaasbedrijf Mariënheem ingetrokken

Geitenkaas
Geitenkaas
Controle-organisatie Skal heeft het bio-certificaat van geitenkaasbedrijf Hekking Kaas uit Mariënheem ingetrokken. Dat bevestigt een woordvoerster van Skal. Tijdens een inspectie bleek dat gangbare en biologische geitenmelk zijn gemengd.
Uit analyse van kazen van het bedrijf blijkt ook dat ze een conserveermiddel bevatten, die niet is toegestaan in biologische producten. Het geitenkaasbedrijf mag haar kaas vanaf nu niet meer als 'biologisch' verkopen. Alle op het bedrijf aanwezige kazen verliezen hun bio-status. Het bedrijf moet haar afnemers in binnen- en buitenland informeren over haar decertificering.

Zeer strenge maatregel

Volgens de Skal-woordvoerster is het intrekken van een bio-certificaat één van de strengste maatregelen die de controle-organisatie kan nemen. Zij stelt dat er sprake is van meerdere, grote afwijkingen bij het bedrijf. Hekking Kaas was telefonisch niet bereikbaar voor commentaar.
De richtlijnen voor biologische landbouw en voeding zijn vastgelegd in Europese wetgeving. Skal is door de overheid aangewezen als onafhankelijke controle- en certificeringsorganisatie voor de biologische sector in Nederland. Jaarlijks worden alle gecertificeerde bedrijven gecontroleerd. Ook vinden tussentijdse, onaangekondigde flitsinspecties plaats.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.