nieuws

Zes jaar cel geeïst voor overval op goudhandelaar Zwolle

Tegen de hoofdverdachte van een mislukte overval op een Zwolse goudhandelaar, een man uit Almere, is een gevangenisstraf van 6 jaar geëist. Bij de overval raakte het slachtoffer gewond toen hij in zijn been geschoten werd.
De goudhandelaar werd op 29 april in zijn woning aan de Vincent Lubeckstraat in Zwolle overvallen door de man die zich voordeed als klant. Hij deed alsof hij een ketting aan hem wilde verkopen, maar trok plotseling een vuurwapen. Op het moment van de overval waren ook twee jonge dochters van het slachtoffer aanwezig en zij werden ook bedreigd. De man werd in zijn been geschoten door de overvaller, die er daarna zonder buit vandoor ging.

Verdachte zelf niet in de rechtbank aanwezig

De man werd aangehouden nadat een wijkagent zijn compositietekening herkende die in een uitzending van het tv-programma Opsporing Verzocht getoond werd. Hij is geen onbekende van justitie. Eerder werd hij veroordeeld tot 5 jaar voor een overval en pleegde tijdens een proefverlof een aantal straatroven. De man verscheen vandaag zelf niet voor de rechter. Hij deed afstand van het recht om te verschijnen. Omdat de man tot nu toe elke vorm van medewerking weigerde aan het onderzoek, besloot de rechtbank de zaak tegen hem gewoon door te laten gaan. In haar eis heeft de officier van justitie rekening gehouden met het strafblad van de man.
Een man uit Lunteren, die ook betrokken zou zijn geweest bij de overval, is niet te plaatsen op de plaats delict verklaarde de officier van justitie. Daarom moet hij worden vrijgesproken. Toch moet de man volgens de officier wel veroordeeld worden tot 10 maanden celstraf omdat hij een afgezaagd jachtgeweer en een hoeveelheid cocaïne in zijn woning had liggen.

Schadevergoeding

De goudhandelaar heeft tijdens het proces om een vergoeding van zijn kosten gevraagd. In een verklaring vertelde hij dat de overval een enorme impact heeft op zijn gezin. Zijn dochters zijn getraumatiseerd en hebben hulpverlening nodig. Zelf lag de man bijna 4 weken in het ziekenhuis en onderging hij 2 operaties. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.
Bekijk de video in HD op YouTube.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.