nieuws

Ook Overijssel staat even stil bij dood Nelson Mandela

Nelson Mandela
Nelson Mandela
Bekende en onbekende Overijsselaars staan donderdagavond na de bekendmaking van de dood van Nelson Mandela even stil bij zijn overlijden. Onder meer burgemeesters Koelewijn van Kampen en Hofland van Rijssen-Holten herdenken Mandela in een reactie op Twitter.
Huidig president Jacob Zuma maakte het overlijden van de Zuid-Afrikaanse oud-president en volksheld Nelson Mandela donderdagavond bekend. Hij stierf op 95-jarige leeftijd in zijn woning in Johannesburg, volgens Zuma 'op vredige wijze'.
Nelson Mandela werd in 1994 de eerste donkere president van het nieuwe Zuid-Afrika, dat de racistische apartheid achter zich liet. Hij zat vanwege zijn strijd tegen de apartheid 27 jaar in de gevangenis. De oud-president lag maandenlang in het ziekenhuis vanwege een longinfectie. De laatste maanden werd hij thuis behandeld. Mandela krijgt een staatsbegrafenis.
In 2008 vierde Mandela zijn negentigste verjaardag. Het toenmalige Orkest van het Oosten uit Enschede, nu bekend onder de naam Nederlands Symfonieorkest, werd destijds uitgenodigd om te spelen op zijn verjaardagsfeest.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.