nieuws

Burgemeesters in Overijssel zijn ervaren en toch nieuw

Ambtsketen
Ambtsketen
Het burgemeesterspluche in de Overijsselse gemeenten is bepaald niet kleverig. De 25 huidige eerste burgers in de provincie zijn gemiddeld ongeveer de kortstzittende burgemeesters van Nederland. Maar onervaren zijn ze zeker niet. Dat blijkt uit een onderzoek van RTV Oost naar ervaringsjaren van alle burgemeesters in heel Nederland sinds 1950.
In Staphorst is Joop Alssema een vertrouwd gezicht: in de gemeenteraad en op straat. De burgemeester van de ChristenUnie draagt de Staphorster ambtsketting al sinds 2001 en werd dit jaar weer herbenoemd voor een derde periode. Met de vier jaar die hij daarvoor al werkte in het Groningse Ten Boer mag je hem zonder twijfel een ervaren burgemeester noemen.
Hij wordt daarin alleen voorbijgestreefd door rasbestuurder Roel Cazemier, die toen hij in 2009 onze provincie betrad, meteen een enorme brok ervaring meenam. Toen hij nog geen vier jaar geleden werd benoemd als burgemeester van Dinkelland had hij er al een indrukwekkende 18 jaar als burgemeester opzitten. Maar in het Overijsselse is hij nog steeds een relatieve nieuweling.

Onvertrouwd of fris

Cazemier is daarmee een prima illustratie van de gemiddelde burgemeester in de provincie: ervaring genoeg in het vak, maar niet in de huidige gemeente. En dat hoeft lang niet altijd slecht te zijn. Overijssel wordt momenteel bestuurd door relatief onvertrouwde, of zo je wilt: frisse burgemeesters. De gemiddelde burgemeester in Overijssel zit pas vijf jaar op zijn post, nog niet eens een volledige ambtsperiode van zes jaar. Alleen in Limburg en in Utrecht is dat nog korter. In Flevoland en Zeeland bijvoorbeeld is dat gemiddelde bijna zeven jaar.
Maar dat zegt dus nog niets over de ervaring van de burgemeesters, want daarmee zit het wel snor. Gemiddeld zitten de Overijsselse burgemeesters meer dan zeven jaar in het vak. En daarmee behoren ze juist weer tot de meest doorgewinterden onder hun vakgenoten. Ze hebben dus alleen hun meeste bagage elders opgedaan.

Geen eervolle vermeldingen

Maar buiten de provincie komen ook de Overijsselse ervaren rotten nog niet eens in de buurt van een eervolle vermelding. CDA'er John de Prieëlle bijvoorbeeld weet niet beter dan dat hij wel ergens een burgemeestersketting draagt. Momenteel is hij bezig aan zijn tiende (interim-)burgemeesterspost en is bezig aan zijn dertigste dienstjaar als burgemeester. Kor Dijkstra is er ook zo één, en opvallender: bijna al die jaren is hij burgemeester geweest in het Groningse Grootegast, waar hij in 1990 de ketting kreeg omgehangen.

Meest ervaren burgemeesters in Overijssel

Dinkelland: Roel Cazemier (VVD), 22 jaar
Staphorst: Joop Alsema (ChristenUnie/GPV) , 16 jaar
Kampen: Bort Koelewijn (ChristenUnie/GPV), 14 jaar
Zwolle: Henk Jan Meijer (VVD), 14 jaar
Tubbergen: Mervyn Stegers (CDA), 13 jaar

En van heel Nederland

Ouderkerk (Zuid-Holland): John de Prieëlle (CDA), 32 jaar
Den Bosch (Noord-Brabant): Tom Rombouts (CDA), 30 jaar
Maasdriel (Gelderland): Gerd Prick (PvdA), 30 jaar
Grootegast (Groningen): Kor Dijkstra (CDA), 29 jaar
Uden (Noord-Brabant): Henk Hellegers (PvdA), 25 jaar
Gemeten is in alle gevallen het afgeronde aantal jaren actief als burgemeester in welke Nederlandse gemeente dan ook. Omdat met name over de oudere periodes en bij de al wat langer opgeheven gemeentes uniforme informatie ontbreekt en brongegevens in enkele gevallen gaten vertonen, kan een enkele (afrondings)fout helaas niet worden uitgesloten. Door: Jody Ummels

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.