nieuws

Holtlo scheepsmotor uit Hengelo in 3D

Er komt mogelijk een kopie van de historische Hotlo-scheepsmotor in Hengelo. Dat zegt de stichting SOS-Hotlo. 'Desnoods een compleet gedigitaliseerde 3D-versie', zegt woordvoerder Kuipers van de stichting.
De laatste Hotlo, een in 1962 door Stork in Hengelo gebouwde scheepsmotor, komt niet naar Hengelo. De motor wordt op dit moment in Brazilië gesloopt. Dat werd eerder deze week bekendgemaakt door SOS- Hotlo.
De stichting is lange tijd bezig geweest om de motor terug te halen naar Hengelo om hem daar tentoon te stellen. De motor is in 2012 uit een schip getakeld, waarna het op een kade in Brazilië wachtte op transport naar Nederland.
Vanwege douane- en transportproblemen kon de motor niet direct naar Nederland vervoerd worden, waarna de motor gedwongen langere tijd moest blijven liggen, tot onvrede van de eigenaar van de motor. Die meldde onlangs dat de sloop was begonnen. De eigenaar van de motor heeft volgens de stichting niet willen wachten op de onderhandelingen van de Nederlandse ambassade met de Braziliaanse douane. Eerder had SOS-Hotlo al de hulp ingeroepen van de ministeries van Economische Zaken en Buitenlandse Zaken.
Na de euforie van een jaar geleden is de teleurstelling binnen SOS-Hotlo erg groot. Vooral omdat de motor verloren is, maar zeker ook omdat het vele werk en enthousiasme van velen voor niets is geweest. De stichting beraadt zich nu op haar doelstellingen en haar toekomst. Aan het project zijn inmiddels tienduizenden euro's uitgegeven.
Bekijk de video in HD op YouTube.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.