nieuws

Jans: "IJsselderby gaat naar Vitesse-NEC-proporties"

Trainer Ron Jans heeft als speler van PEC Zwolle al verschillende IJsselderby's meegemaakt, al kan hij zich er vrijwel niets meer van herinneren. Maar één ding weet hij wel: "De beleving rondom die wedstrijd was toen niet zoals nu. Het gaat een beetje naar Vitesse-NEC-proporties. Da's aan de ene kant mooi, maar aan de andere kant ook niet."
Supporters van Go Ahead Eagles die de kampioensschaal van PEC Zwolle hebben gestolen, roofvogel Harley (de mascotte van Go Ahead Eagles) die is ondergedoken, omdat gevreesd wordt voor wraakacties van Zwolse fans, onvriendelijke teksten op internet; de derby tussen Go Ahead Eagles en PEC Zwolle houdt de gemoederen al enige tijd bezig.

Meer stijl

Jans probeert zich daar zo min mogelijk mee bezig te houden: "Het gaat om wat er op het veld gebeurt: fanatisme, rivaliteit, het publiek erachter. Maar niet om deze randzaken, die ik niet zo apprecieer.  Ik hoop dat het publiek van PEC iets meer stijl heeft dan het stelen van zaken bij de tegenstander, want daar zit ik niet op te wachten. Maar afgelopen woensdag tegen Heracles was het publiek van Go Ahead ook hartstikke goed: ze bleven bij een achterstand gewoon achter hun ploeg staan. Da's prima."
De Zwolse trainer denkt niet dat het binnen de lijnen een gemene wedstrijd wordt: "Nee, PEC Zwolle en Go Ahead Eagles zijn twee voetballende ploegen. We bereiden ons ook niet anders voor dan normaal. We zeggen alleen dat alles eromheen wat verhitter is dan gemiddeld."

Goed voetballen
PEC Zwolle staat nog altijd in het linkerrijtje, maar wist van de laatste elf competitieduels er maar één te winnen. Jans zegt zich daar niet echt mee bezig te houden: "We willen gewoon goed voetballen en dat doen we regelmatig. In fases zelfs heel goed. Maar als je beter bent, dan moet je de wedstrijden ook winnen en dat hebben we een paar keer nagelaten. Voor een tweede seizoen in de eredivisie vind ik dat we goed bezig zijn. Maar als je ergens punten laat liggen, moet je ergens anders weer wat punten ophalen. Het zou mooi zijn als we dat in Deventer doen."
Mateusz Klich trainde vrijdag weer volledig mee, nadat hij enkele weken was uitgeschakeld met een gebroken teen. Het is echter de vraag of de Poolse international al fit genoeg is om te kunnen starten in de IJsselderby. Ook Jesper Drost en Ryan Thomas zijn nog niet 100% fit en kunnen mogelijk geen 90 minuten spelen. Jans moet derhalve nog bepalen met welke middenvelders hij gaat starten tegen Go Ahead Eagles.
Het duel in Deventer staat zondag onder leiding van scheidsrechter Van Boekel.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.