nieuws

Vragen over samenwerking Vitens Zwolle met Israëlisch waterbedrijf

Vitens Zwolle
Vitens Zwolle
GroenLinks wil dat de provincie Overijssel als aandeelhouder van waterbedrijf Vitens opheldering geeft over de samenwerking van Vitens met het Israëlische nationale waterbedrijf Mekorot.
Door de samenwerking tussen Vitens in Zwolle en Mekorot in Israël mengt een Nederlands publiek bedrijf zich volgens GroenLinks Overijssel in een conflict. Volgens mensenrechtenorganisaties pompt Mekorot drinkwater op uit bezette gebieden, waarna het naar Israëlische nederzettingen wordt vervoerd. De Palestijnen die in de waterwingebieden wonen hebben zelf zeer beperkt toegang tot drinkwater.

Minister annuleerde bezoek Mekorot

GroenLinks wil precies weten wat Vitens met Mekorot heeft afgesproken. De samenwerking tussen het Nederlandse en het Israëlische waterbedrijf is een gevolg van de handelsmissie in Israël van het Nederlandse Kabinet en verschillen bedrijven. Minister Ploumen annuleerde deze week een bezoek aan Mekorot. Volgens GroenLinks lijkt het erop door Ploumen niet graag betrokken raakt bij Mekorot en is het onwenselijk dat Vitens wel zaken doet met het Israëlische waterbedrijf.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.