nieuws

Advocaat van Jansen Steur: "Publiek heeft fout beeld van ex-neuroloog"

Advocaat Frank van Gaal en Ernst Jansen Steur
Advocaat Frank van Gaal en Ernst Jansen Steur
Ex-neuroloog Jansen Steur heeft zijn patiënten niet opzettelijk en bewust ernstig ziek gemaakt. "Het publieke beeld dat bestaat van de arts is niet juist." Dat betoogde zijn advocaat Frank van Gaal vandaag in zijn pleidooi tijdens de strafzaak tegen Jansen Steur.
"De patiënten liepen met hem weg, hij genoot een hoog aanzien in binnen- en buitenland." Vorige week hoorde Jansen Steur zes jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf tegen hem eisen.

'Onnodige stemmingmakerij'

Van Gaal noemde die eis een 'kunstgreep' van het Openbaar Ministerie. De advocaat beschuldigde de openbaar aanklager van 'onnodige stemmingmakerij'. "Jansen is door het OM neergezet als iemand die zijn patiënten als proefkonijnen gebruikte. Dat is kwaadaardig."
Volgens Van Gaal heeft het OM zelf de zaak jarenlang laten liggen en het niet adequaat opgepakt. Volgens de advocaat werd er in 2004, Jansen werd in 2003 ontslagen door het Medisch Spectrum Twente, al gesproken over mogelijke strafrechtelijke vervolging. Uiteindelijk ging de zaak pas in 2009 lopen.

'Juridisch onhoudbaar'

Waar het OM vorige week alle feiten waar Jansen van wordt verdacht, bewezen achtte, claimt Van Gaal maandag het tegenovergestelde. Dat de voormalig neuroloog verantwoordelijk gehouden kan worden voor de zelfmoord van een patiënte, noemt hij 'juridisch onhoudbaar'.
"Wat de nabestaanden hebben meegemaakt is verschrikkelijk. Maar je kan juridisch een zelfdoding niet toerekenen aan bijvoorbeeld een toezichthouder, klasgenoot of in dit geval een dokter."

Uitspraak begin 2014

De rechtbank doet begin volgend jaar uitspraak in deze zaak, die de grootste medische strafzaak in de Nederlandse geschiedenis wordt genoemd.
Bekijk ook het Dossier 'Jansen Steur'.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.