nieuws

Opvallende verschillen tussen Twente en de regio Zwolle

Skyline Zwolle ABN-toren
Skyline Zwolle ABN-toren
Wat is de meest succesvolle regio van Overijssel? De oude textielregio Twente waar het Noaberschap nog steeds leeft of de Calvinistische regio Zwolle waar de Blauwvingers zuinig met hun geld omgaan?
In de week waarin allebei de regio's met omvangrijke rapporten hun economische prestaties op een rij zetten legt RTV Oost ze langs de meetlat. Het aantal inwoners is met ruim 600.000 nagenoeg gelijk maar de verschillen zijn groot. De twee belangrijkste regio's in de provincie presteren onvergelijkbaar.

Salarissen in de regio Zwolle duizenden euro's hoger

Als we alleen al kijken naar de werkloosheid dan doet Twente het ronduit slecht. Waar de werkloosheid in de regio Zwolle nog onder het landelijke gemiddelde ligt is de werkloosheid in Twente juist stukken hoger. Zwolle scoort goed met 'slechts' 7,1% maar Twente zit met 10% bijna twee procent boven het landelijke werkloosheidspercentage.
Wie veel geld wil verdienen kan ook beter in de regio Zwolle wonen. Het gemiddelde jaarinkomen ligt er op ruim 29.000 euro. Dat is tweeduizend euro per jaar meer dan een inwoner van Twente verdient. De stad waar je het minste verdient is op afstand Enschede. Daar ligt het gemiddelde inkomen volgens het CBS op nog geen 26.000 euro per jaar.

Aantal faillissementen Twente ook hoger

De Twente Index en de Regio Zwolle Monitor laten nog een ander onthutsend verschil zien. Waar het aantal faillissementen in Twente na het eerste halfjaar van 2013 op 190 bedrijven uitkwam gingen in de regio Zwolle 110 bedrijven failliet.
Waar Twente juist wel punten scoort is op het punt; innovatie. Mede door aanwezigheid van de Universiteit Twente zijn er veel bedrijven die vernieuwende producten ontwikkelen. Daarmee scoort de regio Twente juist beter dan het landelijk gemiddelde.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.