nieuws

De Boom van Borne is geveld

Boomkap in Borne in volle gang
Boomkap in Borne in volle gang
De meest markante dorpsboom van Borne is niet meer. Een 120 jaar oude kastanjeboom voor het restaurant Dorset aan de Grotestraat in het centrum van Borne is vandaag gekapt.
De kap van de boom begon 's ochtends omstreeks half acht en het karwei was pas 's middags na drie uur klaar. Het hout is afgevoerd. De parkeerplaats bij Dorset was de gehele dag om veiligheidsredenen afgesloten. Bij de kastanje was de kastanjebloedingsziekte geconstateerd. Een andere kastanjeboom op de plek heeft zo’n slechte ontwikkeling dat ook deze verwijderd moest worden.
De grote kastanje die leed aan de kastanjebloedingsziekte moest in afgesloten containers worden afgevoerd om verspreiding van de ziekte tegen te gaan. Dat betekent dat er op deze plek niet opnieuw een kastanjeboom geplant gaat worden, maar een andere boomsoort, om besmetting via de wortels te voorkomen. Een tweede leven voor de boom, als klimboom of zitstam, is ook uitgesloten.
De ziekte was een aantal jaren geleden al geconstateerd, waarna er door de gemeente een beregeningssysteem rondom de boom is aangebracht. De maatregelen waren er op gericht de boom zo lang mogelijk te kunnen behouden. Jammer genoeg hebben de maatregelen niet het gewenste resultaat opgeleverd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.