nieuws

Enschede door Rijk gedwongen tot strengere eisen bijstand

Stadhuis Enschede
Stadhuis Enschede
Enschede moét mensen die een bijstandsuitkering aanvragen wel eerst vier weken naar werk laten zoeken voor ze een uitkering krijgen. Doet de gemeente dat niet, dan kost dat Enschede miljoenen euro's aan rijksgeld.
Dat antwoordt wethouder Welman op vragen van PvdA-raadslid Klerk en fractievoorzitter Visser van de Fractie Margriet Visser.

Verbazing

Zij verbazen zich over een nieuwe regeling die een drempel opwerpt bij het aanvragen van een bijstandsuitkering.
Werklozen krijgen de eerste vier weken na een aanvraag voor de bijstandsuitkering geen geld, maar moeten wel twintig keer solliciteren en ingeschreven staan bij vijf uitzendbureaus.
Volgens beide raadsleden is het geen wettelijke eis, zijn er maar weinig vacatures en worden werkgevers geconfronteerd met sollicitaties die niet reëel zijn. Bovendien moeten de Tweede en Eerste Kamer zich nog er nog over uitspreken.

Inspectie kan korting opleggen
Enschede voelt bij deze maatregel de hete adem van de inspectie in de nek. Er is vanwege de hoge werkloosheid, van zo'n 17 procent, nu een tekort van 8 miljoen euro op de bijstandsuitkeringen. Het Rijk springt een beetje bij, maar eist wel maatregelen.
Enschede heeft een verbeterplan opgesteld waarin ze zegt dat er maatregelen worden genomen om het aantal nieuwe bijstandsuitkeringen te beperken. Die zoektijd bij het aanvragen van een bijstandsuitkering is er één van. Als het rijk dit onvoldoende vindt kan de inspectie een eigen risico van twee tot zo'n zeven miljoen euro opleggen. Dat geld heeft Enschede niet.

'Strenge eisen hebben effect'

De maatregel is al ingevoerd in onder meer Amsterdam, Rotterdam en Utrecht en uit die gemeenten komen volgens wethouder Welman positieve geluiden. In Enschede geldt die drempel al voor jongeren en dat blijkt succesvol: van de bijna duizend jongeren die zich vorige meldden voor een uitkering hebben er bijna 200 door het strenge beleid toch binnen een maand werk gevonden. De maatregel geldt volgens Welman niet voor mensen met tijdelijk werk. "Daar vinden we wel een oplossing voor."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.