nieuws

Geen soepele voorwaarden voor lening Stedelijk Lyceum in Enschede

Stedelijk Lyceum locatie Zuid in Enschede
Stedelijk Lyceum locatie Zuid in Enschede
Enschede blijft streng toezien op de financiën van het Stedelijk Lyceum. De voltallige gemeenteraad heeft een plan van wethouder Hatenboer voor een versoepeling van de voorwaarden voor een lening afgewezen.
De school dreigde vorig jaar failliet te gaan waarna de gemeenteraad van Enschede na een felle discussie in totaal 1,8 miljoen euro toezegde. Daar hoorden strenge voorwaarden bij waaronder geregeld financieel toezicht en voorwaarden voor het aangaan van leningen bij anderen.
De school zegt dat het door allerlei meevallers toch beter gaat dan verwacht en dat ze niet de hele lening nodig heeft. In ruil voor minder geld wil ze soepelere voorwaarden. De gemeenteraad zegt daar niet van te willen horen. "Als we een jaar later de voorwaarden al veranderen zijn we als gemeenteraad toch niet geloofwaardig", aldus fractievoorzitter Le Loux van BurgerBelangen Enschede. De raad wil de situatie rond het Stedelijk Lyceum over drie jaren wel evalueren om dan het financieel toezicht mogelijk te versoepelen.

School bepaalt standpunt college

Wethouder Hatenboer zegt dat het college van burgemeester en wethouders helemaal niet genegen was om de lening voor het Stedelijk Lyceum aan te passen. Ze heeft een voorstel van de school één op één voorgelegd aan de gemeenteraad.
Voor PvdA-raadslid Klerk was dat aanleiding de wethouder te vragen of ze het nu echt ging meemaken dat het college met een raadsvoorstel komt en adviseert er niet mee in te stemmen. Hatenboer sprak dat tegen: de fractievoorzitters zouden hem om het voorstel van het Stedelijk Lyceum hebben gevraagd.

Helemaal geen geld

Burgemeester en wethouders komen nu volgende week met een nieuw voorstel waarin de voorwaarden voor de lening ongewijzigd zijn gebleven, maar met de toevoeging dat er over drie jaar wordt geëvalueerd. Volgens Klerk krijgt de school wat haar betreft helemaal geen geld meer, omdat de school naar eigen zeggen niet meer in de gevarenzone verkeert.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.