nieuws

Jarenlange celstraffen geëist in Twentse mensenhandelzaak

Jarenlange celstraffen geëist in mensenhandelzaak
Jarenlange celstraffen geëist in mensenhandelzaak
Voor de rechtbank in Almelo zijn gevangenisstraffen van 7 tot 9 jaar geëist tegen vier verdachten uit Vroomshoop, Den Ham en Roemenië. De vier zouden in 2011 en 2012 vier Roemeense vrouwen gedwongen hebben om in Twente in de prostitutie te werken. Een van de vrouwen was nog minderjarig, een andere was verstandelijk beperkt, hield het Openbaar Ministerie de rechtbank voor.
De zaak kwam in juni 2012 aan het rollen toen er bij de politie een tip binnenkwam dat in een vakantiewoning in Twente een minderjarig meisje werd vastgehouden. De officier van justitie omschreef vandaag dat het meisje inderdaad in de woning verbleef. Ze was in tranen en opgelucht toen ze het woord 'politie' op het kogelwerende vest van de agent die haar bevrijdde zag.

Prostitutie in vakantiehuisjes in Twente

De vrouwen zouden volgens de officier van justitie in opdracht van de 45-jarige hoofdverdachte uit Vroomshoop geronseld zijn door een 29-jarige vrouw uit Roemenië. Een 29-jarig familielid van de vrouw zou daarin een belangrijke rol gespeeld hebben en een 50-jarige man uit Den Ham zou op de vrouwen gepast hebben.
De vrouwen werden volgens de officier van justitie met verhalen van andere baantjes naar Nederland gebracht waar ze moesten werken in de prostitutie. Dat gebeurde in vakantiehuisjes in Twente. De vrouwen zouden mishandeld zijn en mochten de woningen waar ze vastgehouden werden niet verlaten. Van de vrouwen werden naaktfoto's gemaakt die op sekssites werden gezet om klanten te werven. Dat gebeurde ook in het geval van het 16-jarige meisje, waardoor de officier van justitie ook het fabriceren en verspreiden van kinderporno bewezen vindt.

'Thuissituatie in Roemenië enorm triest'

Tijdens haar verhaal liet de officier van justitie foto's zien van de thuissituatie van de slachtoffers, vervallen, uitgebrande woningen en zelfs een container waar een van de vrouwen woonde. Volgens officier van justitie Oosterhof was de thuissituatie van de vrouwen enorm triest, maar niet zo erg als de situatie waarin de vrouwen in Twente terechtkwamen. "De vrouwen wilden liever terug dan nog een dag in de situatie hier te verkeren" zei ze.
Over twee weken doet de rechtbank uitspraak in deze zaak.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.