nieuws

Vitens beëindigt samenwerking met waterbedrijf in Israël

Vitens Zwolle
Vitens Zwolle
Waterbedrijf Vitens gaat toch niet samenwerken met het Israelische waterbedrijf Mekorot. Dat heeft Vitens dinsdag bekend gemaakt.
Volgens Vitens is het lastig om samen te werken, omdat gezamenlijke projecten in Israël in de toekomst niet los kunnen worden gezien van de politieke context.

Opheldering over samenwerking

Volgens mensenrechtenorganisaties pompt Mekorot drinkwater op uit bezette gebieden, waarna het naar Israëlische nederzettingen wordt vervoerd. De Palestijnen die in de waterwingebieden wonen, hebben zelf zeer beperkt toegang tot drinkwater.
Eerder wilde GroenLinks Overijssel al dat de provincie Overijssel, als aandeelhouder van Vitens, opheldering zou geven over de samenwerking van Vitens en Mekorot. Door de samenwerking zou een Nederlands publiek bedrijf zich in een conflict mengen, aldus de partij.

Minister Ploumen niet naar Mekorot

De samenwerking tussen het Nederlandse en het Israëlische waterbedrijf is een gevolg van de handelsmissie in Israël van het Nederlandse kabinet en verschillende bedrijven. Minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking annuleerde volgens GroenLinks deze week een bezoek aan Mekorot.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.