nieuws

'Broekie' Fabian hoopt op een baan en een zetel in Staphorst

Fabian de Wee gaat voor een raadszetel
Fabian de Wee gaat voor een raadszetel
De 23-jarige Fabian de Wee uit Staphorst maakt een grote kans om gemeenteraadslid te worden voor Gemeentebelangen in Staphorst. Als dit gebeurt is hij de benjamin van de lokale politiek.
Fabian de Wee staat op plek vier van de kandidatenlijst. De partij heeft nu drie zetels. GB-wethouder Jan Talen voert de lijst aan. Als hij doorschuift naar het college heeft Fabian een zeteltje te pakken. Gemeentebelangen is een lokale partij met een liberaal fundament. Dat spreekt Fabian aan. In zijn studententijd werd hij lid van de VVD. "Ik ben altijd een groot fan geweest van het individu. Je moet jezelf maximaal kunnen ontplooien. Mensen kunnen veel dingen zelf, daar hoeft niet continu een overheid bovenop te zitten met allerlei beknellende regels."

'Vreemd gevoel dat mensen op mij kunnen stemmen'

Fabian, geboren en getogen in Staphorst, studeerde begin dit jaar af aan Hogeschool Windesheim als docent geschiedenis. Een baan vinden lukte hem nog niet. "Ik werk bij de Blokker en bij de Boni-supermarkt. Samen een fulltime baan. 2014 moet voor mij het jaar worden van het raadslidmaatschap en een baan. Dat zou geweldig zijn." Vanwege zijn lidmaatschap van de VVD was het niet zo gek dat hij in Staphorst in aanraking kwam met Gemeentebelangen. Het bestuur vroeg of hij inzetbaar was voor de partij. Niet meteen als raadslid, maar als hulpkracht in de tijd naar de verkiezingen toe en daarna. Van het een kwam het ander en nu staat de 23-jarige Fabian op nummer 4. "Het geeft wel een vreemd gevoel dat mensen straks op mij kunnen stemmen. Ik vind dat een eer." Fabian is een broekie, maar toch kan het volgens hem voordelen hebben om een jonge gast in de Staphorster gemeenteraad te hebben. "Ik mis dan misschien een stuk levenservaring, ik kijk wel met een frisse blik naar deze gemeente. Dat is goed en nuttig."
De Wee stond aan de basis van de Jongerenkerk van hervormde gemeente De Rank in zijn woonplaats. Fabian is dus gelovig. Waarom dan aspirant-raadslid zijn voor een partij als Gemeentebelangen en niet voor het CDA of een andere christelijke partij? "Ik vind dat je geloof en politiek zoveel mogelijk moet scheiden. Je mag op basis van religie politiek bedrijven, maar je moet er erg voor waken dat je op religie gestoelde ideeën oplegt aan mensen die niet gelovig zijn."
De lokale politiek van Staphorst is aardig in het nieuws de laatste tijd. Twee weken geleden werd bekend dat Liesbert Lubberink (PvdA) de eerste vrouwelijke lijsttrekker wordt in Staphorst. Vier jaar geleden kwam zij met Herriët Brinkman (CDA) in de gemeenteraad. Ze waren de eerste vrouwen in twintig jaar. Met een beetje geluk heeft Staphorst straks een derde vrouw in de gemeenteraad. Klaasje Lier-Russcher staat op plek vier van de ChristenUnie. Deze partij heeft nu vier zetels.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.