nieuws

Ex-patiënten Jansen Steur willen bestuur MST aanklagen

Een groep patiënten van ex-neuroloog Jansen Steur vindt dat het toenmalige bestuur van Jansens werkgever Medisch Spectrum Twente strafrechtelijk vervolgd moet worden. Zij vinden dat zeven voormalig bestuurders medeplichtigheid te verwijten valt, zo staat te lezen in een brief aan het Openbaar Ministerie.
Tegen Jansen Steur loopt momenteel een strafzaak voor onder meer het stellen van verkeerde diagnoses met verregaande gevolgen. De ex-neuroloog werkte tot 2003 bij het MST. Tegen twee voormalig bestuurders van het MST loopt momenteel wel een tuchtzaak over deze kwestie. Begin volgend jaar is de uitspraak.

Klachtenprocedure rechtstreeks bij gerechtshof

De afgelopen jaren is al vaker gesproken over het strafrechtelijk vervolgen van het MST-bestuur, bijvoorbeeld in 2009, toen ook de vervolging van Jansen Steur begon. Justitie heeft daar tot nu toe geen aanleiding voor gezien. Mocht dat nu weer het geval zijn, dan kunnen de patiënten een bijzondere klachtenprocedure starten en de zaak rechtstreeks aan een gerechtshof voorleggen. Op die manier omzeilen ze het OM en beslist het gerechtshof of er vervolging komt. Letselschade-expert Yme Drost heeft als vertegenwoordiger van de patiënten laten weten dat die optie 'serieus overwogen wordt'.
In de strafzaak tegen Jansen Steur is vorige week 6 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist, februari volgend jaar is de uitspraak. Tegen de ex-neuroloog loopt ook een tuchtzaak, daarin wordt volgende week uitspraak gedaan.
Bekijk ook het Dossier 'Jansen Steur'.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.