nieuws

Israël: terugtrekking waterbedrijf Vitens absurd

Vitens Zwolle
Vitens Zwolle
Israël noemt het 'meer dan vreemd' dat het Nederlandse drinkwaterbedrijf Vitens de samenwerking met zijn Israëlische tegenhanger Mekorot beëindigt. Vitens tekende een maand geleden nog een samenwerkingsovereenkomst met het Israëlische waterbedrijf, maar liet dinsdag weten die op te zeggen.
Vitens is namelijk tot de conclusie gekomen dat waterprojecten in Israël politiek gevoelig liggen. "Wij willen graag neutraal blijven", zei een woordvoerder van het semipublieke bedrijf. Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken reageert geërgerd. "We zien hier een dringende behoefte aan een beetje gezond verstand", zei een woordvoerder van het ministerie tegen The Jerusalem Post. Hij spreekt van een 'absurd besluit'.

Waterakkoord Israël, Jordanië en Palestina

"Het is meer dan vreemd dat dit Nederlandse bedrijf een Israëlisch bedrijf boycot dat samen met de Wereldbank werkt aan een zeer belangrijk regionaal project waar ook de Jordaniërs en de Palestijnen bij betrokken zijn", aldus de zegsman. Hij doelt op het waterakkoord dat Israël, Jordanië en de Palestijnse regering deze week sloten om de droogte in de regio tegen te gaan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.