nieuws

Midwinterhoornblazen op Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed

Het midwinterhoornblazen, een gebruik dat in Twente veel wordt gedaan in de grensstreek, is geplaatst op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed. Dat gebeurde vanavond in Losser op Erve Kraesgenberg, waar zich meerdere midwinterhoornblazers hadden verzameld.
Het karakteristieke geluid uit de midwinterhoorn is in de periode rond kerst weer veel te horen. Midwinterhoornblazers mogen blazen tot en met 6 januari. Voor de blazers is het van groot belang dat het gebruik op de lijst is gezet. Daarmee blijft de traditie die van vader op kind wordt doorgegeven, bewaard.
In Losser is vanavond het certificaat ondertekend dat hoort bij de erkenning van het gebruik. Namens het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed zette Ineke Strouken haar handtekening onder het certificaat. Ook vertegenwoordigers van de Stichting Midwinterhoornblazen Twenthe en de Federatie van Gelderse Midwinterhoorngroepen tekenden het certificaat, waarmee de traditie officieel wordt erkend.
De tradities op de Nationale Inventaris maken in een later stadium kans om door de UNESCO erkend te worden als werelderfgoed.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.