nieuws

Liefde tussen VVD en CDA in Provinciale Staten bekoeld

Provinciehuis (vergadering)
Provinciehuis (vergadering)
De strook asfalt tussen Hardenberg en Zwolle leek de afgelopen dagen het grote twistpunt in het provinciehuis. Maar er speelt op de achtergrond nog veel meer; een machtsspel tussen de twee grote coalitiepartijen, CDA en VVD.
Analyse door Tom van 't Einde en Simon Dirk Terpstra
Het besluit van coalitiepartij VVD om woensdag met de oppositie mee te stemmen komt niet uit de lucht vallen. Het is het resultaat van groeiende frustratie over de rol die het sterke CDA speelt. Het kwam deze week allemaal samen in de ontwikkelingen rond de provinciale N340.

Bom onder de coalitie

"Het CDA dicteert en wij moeten ons maar schikken", zegt een Statenlid van de VVD in de wandelgangen. Die rol bevalt de partij steeds minder goed. Er wordt in de talloze schorsingen tijdens vergaderingen al langer over gemord. Het is één van de redenen dat de Liberalen er deze week zelfs bewust voor kozen om een bom onder de coalitie te leggen: "We houden er rekening mee dat het misgaat en zouden dat niet erg vinden."
Het steekt de VVD'ers dat hun gedeputeerde Gerrit-Jan Kok de lastige portefeuilles Bereikbaarheid, Openbaar Vervoer en Financiën heeft. Stuk voor stuk onderwerpen waar hij keer op keer flinke bezuinigingen moet zien te verdedigen. Het CDA maakt in de vorm van gedeputeerde Theo Rietkerk juist goede sier met enorme investeringsprogramma's zoals het energiefonds.

Rol van underdog

Rietkerk heeft de afgelopen paar jaar al honderden miljoenen van de Essentgelden mogen verdelen. De VVD'ers zijn nu bang dat de impopulaire maatregelen die hun gedeputeerde moet doorvoeren ze uiteindelijk bij de verkiezingen zal opbreken. "We willen voorkomen dat het CDA dan weer automatisch de grootste partij wordt." Door tegen het CDA in te gaan hopen ze het tij te kunnen keren.
De VVD-Statenleden meten zichzelf de laatste tijd graag de rol van underdog aan. Ze hebben last van het machtige CDA dat traditiegetrouw sterk vertegenwoordigd is in Overijssel. Ze vergeten daarbij naar zichzelf te kijken. De VVD is er zelf bij geweest toen de portefeuilles verdeeld werden en tijdens de coalitieonderhandelingen in 2011 hebben ze blijkbaar te weinig binnen gesleept.

Machtsverhoudingen anders?

Ondanks de frustratie binnen de VVD is de bom woensdag toch niet gebarsten. Het CDA zag tandenknarsend toe hoe coalitiepartner VVD vóór de motie van de oppositie en dus tégen de coalitie stemde. Het CDA besloot, na een lange dag waarin de VVD niets toegaf, voor deze keer haar verlies te nemen. Als een boer met kiespijn verkondigde fractievoorzitter Martin Reesink na de stemming over de N340 dat het geen gevolgen zal hebben voor de onderlinge relaties.
Een stuk opgewekter stond fractievoorzitter Herman Pieper van de VVD voor de camera. "Gelukkig mag elke partij in Nederland een eigen mening hebben", zo verkondigde hij na afloop parmantig. Hij heeft met zijn fractie de bom niet laten barsten maar wel een duidelijk signaal aan het CDA afgegeven. De machtsverhoudingen in het provinciehuis kunnen na woensdag elf december wel eens net iets anders liggen.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.