nieuws

Affaire-Vitens brengt Nederlandse ambassadeur in Israël in problemen

Kantoor van Vitens in Zwolle
Kantoor van Vitens in Zwolle
Het stopzetten van de samenwerking tussen waterbedrijf Vitens en het Israëlische waterbedrijf Mekorot krijgt een staartje. Israël heeft de Nederlandse ambassadeur in Tel Aviv op het matje geroepen.
Aanleiding zijn 'vage verklaringen' van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken die zouden bijdragen aan een 'boycotsfeer', zo meldde The Jerusalem Post donderdag. Volgens Israël zaait het ministerie angst onder Nederlandse bedrijven door hen te waarschuwen voor juridische problemen, die kunnen ontstaan als ze zakendoen met bedrijven die actief zijn in bezet gebied. Door onduidelijkheid van het ministerie haken bedrijven, volgens Israël, af.

Vitens wil 'neutraal blijven'

Vitens, dat in handen is van provincies en gemeenten, liet deze week weten af te zien van samenwerking met Mekorot omdat Vitens 'neutraal wil blijven'. Mekorot is als nationaal waterbedrijf onvermijdelijk betrokken in het Israëlisch-Palestijnse conflict, bijvoorbeeld door water uit de bezette gebieden te pompen of door water te leveren aan omstreden Israëlische nederzettingen.
In de Tweede Kamer hebben SGP, VVD, PVV en ChristenUnie opheldering gevraagd aan minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken over de opzegging van de samenwerking.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.