nieuws
Landelijk meer restaurants ondanks recessie, in Enschede juist daling
Het aantal restaurants in Nederland nam het afgelopen jaar toe, ondanks de recessie. Het restaurantenaanbod steeg met 3,1 procent. In tegenstelling tot de landelijke trend, daalde in Enschede het aantal restaurants juist met 7,4 procent. Dat blijkt uit onderzoek van Van Spronsen & Partners horeca-advies.
Naast Enschede, daalde ook het aantal restaurants in Den Bosch en Maastricht. Dit zijn de enige steden waar het aanbod daalde. Er verdwenen vooral restaurants met een Nederlands-Franse keuken.
Met name stijging in grote steden
In de grote steden kwamen er relatief veel nieuwe restaurants bij. Daar was een stijging van 6,6 procent. Utrecht staat bovenaan de lijst, daar steeg het aantal restaurants zelfs met 16,5 procent. Er kwamen vooral Aziatische (japs, Thais, Indiaas) en Zuid-Europese (Italiaans, Spaans, Portugees, Grieks) restaurants bij. Naast Utrecht kregen ook Zoetermeer en Amersfoort er veel restaurants bij.
Ook culinaire top groeit
Ook het aantal sterrenrestaurants steeg de afgelopen vijf jaar. Landelijk was er gemiddeld een groei van 27 procent, maar in bijvoorbeeld Amsterdam nam het aantal sterrenrestaurants zelfs met 267 procent toe. In Overijssel zijn op dit moment acht sterrenrestaurants, de meest recente in het rijtje is 't Lansink in Hengelo die vorige maand de eerste Michelinster ontving.